AVANCES EN MALNUTRICIÓN

La malnutrición abarca la desnutrición (emaciación, retraso del crecimiento e insuficiencia ponderal), los desequilibrios de vitaminas o minerales, el sobrepeso, la obesidad, y las enfermedades no transmisibles relacionadas con la alimentación.

Los niveles de nutrición son un aspecto necesario que afecta la salud, productividad y bienestar general. Las personas con grado de desnutrición tienen menos defensas frente a las enfermedades, con mayor frecuencia tardan en recuperarse y en sanar completamente.

Artículos en inglés.


TÍTULO: Atoms for Nutrition: IAEA’s Contribution to Tackling Malnutrition

AUTOR: Srishti Sinha, Cornelia U. Loechl.

J Nutr. 2023 Jan;153(1):10-16.

DOI: 10.1016/j.tjnut.2022.11.019


TÍTULO: Intervention-related, contextual and personal factors affecting the implementation of an evidence-based digital system for prevention and treatment of malnutrition in elderly institutionalized patients: a qualitative study

AUTOR: Cecilie Varsi, Lene Frost Andersen, Gunhild Tellebon Koksvik, Frida Severinsen, Mari Mohn Paulsen.

BMC Health Serv Res. 2023 Mar 13;23(1):245.

DOI: 10.1186/s12913-023-09227-8


TÍTULO: Academy for Quality and Safety Improvement (AQSI) project to improve diagnosis and documentation of malnutrition in a community hospital

AUTOR: Om Parkash, Saad Jamil, Valarie Chudzinski, Nayha Tahir, Shrey Gole, Jacqueline Deleon, Cindy Forde, Farah Zahra.

BMJ Open Qual. 2023 Oct;12(4):e002415.

DOI: 10.1136/bmjoq-2023-002415


TÍTULO: Prevalence of malnutrition based on global leadership initiative in malnutrition criteria for completeness of diagnosis and future risk of malnutrition based on current malnutrition diagnosis: systematic review and meta-analysis

AUTOR: Wentao Bian, Yi Li, Yu Wang, Li Chang, Lei Deng, Yulian Li, Hua Jiang, Ping Zhou.

Front Nutr. 2023 Jul 4:10:1174945.

DOI: 10.3389/fnut.2023.1174945


TÍTULO: Adequacy of Nutrient Intake and Malnutrition Risk in Older Adults: Findings from the Diet and Healthy Aging Cohort Study

AUTOR: Kaisy Xinhong Ye, Lina Sun, Su Lin Lim, Jialiang Li, Brian K. Kennedy, Andrea Britta Maier, Lei Feng.

Nutrients. 2023 Aug 4;15(15):3446.

DOI: 10.3390/nu15153446


Te invitamos a revisar los siguientes posts:

Agregue un comentario

Your email address will not be published.

Previous Story

Prevención y manejo de mordedura por serpiente

Next Story

APLICACIONES DE LA BIOINFORMÁTICA EN LA SALUD